Glukosbelastning
Insulin är ett hormon som reglerar halten av socker i blodet. När man är gravid behöver man mer insulin än vanligt och om kroppen inte producerar tillräckligt med insulin kan sockerhalten i blodet bli för hög. Då får man till slut graviditetsdiabetes och behöver behandling för att fostret inte ska skadas. Sjukdomen går oftast över efter förlossningen.
Det finns huvudsakligen två typer av diabetes: typ 1-diabetes, som också kallas barn- och ungdomsdiabetes och typ 2-diabetes, så kallad åldersdiabetes. Graviditetsdiabetes tillhör typ 2-diabetes.
Graviditetsdiabetes kan vara ärftligt. Risken för att få sjukdomen när man är gravid ökar om det förekommer diabetes hos föräldrar, syskon eller barn, om man har haft graviditetsdiabetes tidigare, har fetma (BMI>35) eller tidigare har fött barn som har vägt 4500 g eller mer. Då görs en glukosbelastning i graviditetsvecka 10-12. Om inte ovanstående riskfaktorer finns så utförs en glukosbelastning på alla gravida så nära graviditetsvecka 28 som möjligt.
Inför glukosbelastningen är det bra om du förbereder dig genom att äta regelbundet tre dagar innan provet. I övrigt bör du inte ändra dina kostvanor. Efter 22.00 kvällen innan testet äter du ingenting. Ett glas vatten går bra. Du kommer fastande till mottagningen på morgonen och där kontrolleras ditt blodsocker med ett stick i fingret. Sedan får du dricka en sockerlösning under fem minuter. Två timmar efter du druckit sockerlösningen kontrolleras ditt blodsocker med ett stick i fingret. Under tiden för belastningen stannar du på mottagningen och ska undvika kroppsansträngning. Rökning är aldrig bra under graviditet men får absolut inte göras i samband med glukosbelastningen. Välkommen!